Recept: Šalát z nórskej tresky

od Bystríka FroncaBystrík Fronc

Ingrediencie:

  • 2,0 kg rybie mäso z nórskej tresky
  • 1,5 dcl ocot
  • 750 g majonézy
  • 100 g šľahačkovej smotany
  • 3 ks stredne veľkej cibule
  • čierne korenie mleté
  • soľ
  • červená paprika
  • bobkový list
  • nové korenie celé
  • čierne korenie celé

 

Postup:

  1. Očistené a umyté rybie mäso z nórskej tresky vložíme do vody v hrnci a dáme povariť. Hneď na začiatku ohrievania pridáme soľ, bobkový list, nové a čierne korenie celé. Varíme na bode varu 4-5 minút.
  2. Zlejeme z horúcej vody a ešte za tepla, pokiaľ sa mäso nelepí na prsty, oddelíme od mäsa kosti, kostičky a kožu.
  3. Čisté mäso obraté od kostičiek a kože vložíme do primerane veľkého čistého hrnca alebo do „vajdlínka“ a buď ho v dlaniach rozomelieme, alebo ho premelieme na mäsovom mlynčeku a následne mäso vyžmýkame a oddelíme od neho vodu a rybí tuk
  4. Prilejeme ocot, premiesime a necháme odstáť 24 hodín prikryté v chladničke, aby sa mäso presiaklo octom, ktorým sa rozpustia aj drobné zostatky pri čistení a oddeľovaní neodobratých jemných kostičiek - vlásočníc.
  5. Po celodennom odstátí pridáme do mäsa ingrediencie (majonézu so smotanou a s nadrobno pokrájanou cibuľou) a podľa chuti soľ a čierne korenie, prípadne aj mletú červenú papriku. Znovu všetko premiešame a necháme hotovú zmes – šalát z nórskej tresky - ešte pol dňa odstáť v chladničke.
  6. Šalát z nórskej tresky konzumujeme napríklad tak, ako by bol kúpený od slovenského výrobcu, teda vychutnávame ho s plnou chuťou.